שתלים דנטליים

רפואת השיניים היא אחד מענפי הרפואה המאופיינים בהתקדמות והתחדשות מתמדת בכל הקשור לשיטות וטכנולוגיות הטיפול.

בעשורים האחרונים, התקנת שתלים דנטליים הפכה לאחד מטיפולי המפתח בעולם רפואת השיניים. 

חלק גדול מהפרסומים של רופאי השיניים ומרפאות השיניים מציעים למטופלים השתלות דנטליות. מדובר, ללא ספק, באחד מסוגי הטיפול המהפכניים ביותר שפותחו.

מהם שתלים דנטליים?

בעידן המודרני, שתלים דנטליים הם ה-Gold Standard הטיפולי במרבית מקרי חסר השיניים – הן במקרים של חסר שן בודדת והן במקרים של חסר שיניים בלסת שלמה או בפה מלא.

על מנת להבין מהם השתלים הדנטליים, עלינו להכיר את הקבוצות הכלליות שנופלות תחת הגדרה זו:

  1. שתלים אנדוסטליים – השתלים הדנטליים הנפוצים ביותר. שתלים אלה נראים כמו מעין “דיבלים” מתכתיים (העשויים, לרוב, מטיטניום) המוברגים לעצם הלסת. כל שתל מסוג זה משמש כעוגן ליחידת שיקום בודדת (כלומר, לכתר בודד או כחלק מגשר רחב יותר.) שתלים אלה דורשים נפח עצם מספק על מנת להיקלט ולהגיע ליציבות לאורך זמן. בחלק מהמקרים, נדרשים טיפולים נוספים על-מנת לאפשר את התקנת השתלים – השתלות עצם, הרמות סינוס וכיו”ב.
  2. שתלים סאב-פריאוסטליים – שתלים מסוג זה פחות נפוצים בימינו, אך היו נפוצים מאד לפי כ-50 שנה. שתלים מסוג זה הינם שתלים אינדיבידואליים – זוהי מעין רשת מתכתית, המיוצרת בהתאמה מושלמת ללסת מחוסרת השיניים. הרשת מונחת על-פני העצם, מתחת לחניכיים. שתל מסוג זה מאפשר לשקם אזור מחוסר שיניים במקרים בהם העצם הקיימת לא מספיקה להתקנת שתלים אנדוסטליים. התקנת שתלים סאב-פריאוסטליים מתאפשרת ללא הצורך בביצוע הרמות סינוס והשתלת עצם נרחבות. שתל סאב-פריאוסטלי אחד יכול לשמש כבסיס לתמיכה במספר יחידות שיקומיות.
  3. שתל זיגומטי – אחד מסוגי השתלים החדשים וה”אופנתיים” ביותר בתקופה האחרונה. השתל הזיגומטי הינו שתל המעוגן בתוך עצם הלחי (הזיגומה), אחת מעצמות הפנים, המצויה מעבר לחלל הפה ומעט מתחת לארובת העין. שתלים אלה מאפשרים לשקם את השיניים במקרים קשים מאד, בהם לא קיימת עצם כלל בלסת העליונה, ואין אפשרות לבצע הרמת סינוס ליצירת נפח עצם מספק. ביצוע שתלים זיגומטיים דורש תכנון ממוחשב קפדני, יצירת סד (guide) כירורגי וכן ידע וניסיון נרחבים של הרופא המבצע.

מרפאתנו היא המרפאה היחידה בישראל המשתייכת למועדון היוקרתי של ZAGA Centers, ובה מבוצעים שתלים זיגומטיים ייחודיים של חברת ZAGA.

במה כרוכה התקנת שתלים דנטליים?

שיקום השיניים החסרות באמצעות שתלים דנטליים היא פרוצדורה נפוצה ושגרתית, אך יחד עם זאת, זוהי פרצדורה כירורגית ושיקומית ארוכה יחסית, הכוללת שלבים רבים.

  1. תכנון התקנת השתלים הדנטליים – בשלב הראשון, הרופא המטפל אוסף את כל המידע הרלוונטי (כולל בדיקה קלינית, הדמיות CT, וכיו”ב) ובונה את תכנית הטיפול.
  2. הכנת אתר ההשתלה – בשלב זה, מבוצעות הפעולות המכינות טרם התקנת השתלים – עקירת שיניים הרוסות, השתלת עצם, הרמת סינוס, השתלת חניכיים וכו’. קיימים מקרים בהם פעולות אלה יבוצעו בנפרד, עם זמן המתנה ביניהן (מספר חודשים עד חצי שנה בין כל אחד מהשלבים לבא אחריו), ובמקרים אחרים, ניתן לבצע חלק מהפעולות או את כולן במהלך ביצוע השתלים. ההחלטה בנוגע לצורך במספר טיפולים או טיפול בודד מתקבלת בשלב התכנון – תוך התחשבות במצב הראשוני, נפח העצם העומד לרשות הרופא, ההיסטוריה ומצבו הרפואי של המטופל.
  3. התקנת השתלים הדנטליים – במהלך ההשתלה, מבצע הרופא קדח מדוד לתוך העצם – עומק הקדח, רוחבו ועמדתו נקבעים מראש בשלב התכנון, בהסתמך על נפח העצם הקיים והצרכים השיקומיים (גודל, צורה ומספר השיניים אותן נדרש הרופא להשלים באמצעות השתלים). לאחר ביצוע הקדח מוחדר השתל למקומו בלחץ, תוך שנוצרת דחיסה של קירות העצם, דבר המקנה יציבות לשתל.
  4. ריפוי ואוסאואינטגרציה – במשך 3-6 חדשים מרגע התקנת השתל, עוברת העצם הסובבת את השתל תהליך של הרס ובניה (“שחלוף”) שלאחריו, השתל אמור להמצא במגע הדוק עם עצם בריאה. בשלב זה, השתל אמור להגיע ליציבות ארוכת טווח ולהפוך לעוגן תפקודי לצורך המשך השיקום.
  5. שיקום – בשלב הלפני-אחרון של הטיפול, מייצר הרופא בעזרת המעבדה הדנטלית את שיקום המעבר (השיקום הזמני), ובהמשך את השיקום הקבוע, המשלימים את השיניים החסרות מכל הבחינות – אסתטיקה, פונטיקה ותפקוד. לעיתים, שיקום המעבר מותקן בפה במעמד ביצוע השתל (“העמסה מיידית”) – הדבר מתאפשר במצבים בהם קיימת יציבות ראשונית מספקת, ולא קיימים גורמי סיכון מקומיים או סיסטמיים העלולים למנוע את קליטת השתך בעצם.
    מרפאתנו היא המרפאה היחידה בישראל העובדת בשיטת התלתן – Trefoil – של חברת Nobel Biocare השוויצרית. שיטה זו מאפשרת לבצע בלסת התחתונה שיקום על-גבי שלושה שתלים בלבד ולצאת עם השיקום הקבוע עוד באותו יום, ללא צורך בשיקום זמני.
  6. תחזוקה וביקורות – זהו השלב האחרון, אך הוא גם המתמשך מכולם והחשוב ביותר. השתלים, מעצם היותם גוף זר, לא נהנים מן ההגנה השמורה לשיניים טבעיות – לכן, דלקות חניכיים סביב שתלים מתקדמות בצורה חריפה ומהירה יותר, ומביאות להרס עצם וכשלון השתלים בפרק זמן קצר יחסית. מסיבה זו, קיימת חשיבות רבה מאד לביצוע תחזוקה (שמירה על הגיינה אוראלית טובה וביקורות תכופות יחסית אצל שיננית, פעם ב-3-4 חודשים) ומעקב קבוע במרפאת השיניים, לגילוי מוקדם של בעיות העלולות להתפתח סביב שתלים ולגרום לכשלון שלהם.

פרטי התקשרות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​