מטרת טיפול הקצעת שורשים היא עצירת התקדמות מחלת החניכיים באמצעות הורדת הרובד החיידקי ומדדי הדלקת בחניכיים. היגיינה לא נכונה של חלל הפה מובילה לריבוי אבנית, להצטברות חיידקים ורעלנים הגורמים לגירויים ולדלקות. דלקות אלו עלולות להוביל לאובדן רקמת עצם, נסיגת חניכיים ואובדן שיניים.
מהי הקצעת שורשים
הקצעת שורשים היא, למעשה, ניקוי עמוק של חלל הפה, המבוצע תחת הרדמה מקומית. בשונה מניקוי רגיל אצל שיננית, ניקוי עמוק מאפשר גישה לאזורים שיש קושי להגיע אליהם ללא הרדמה. כאשר הטיפול מבוצע תחת אלחוש מקומי, ניתן לשפר את יעילות ואיכות הניקוי. הקצעות יכולות להתבצע בפגישה אחת או במספר מפגשים. ההחלטה לגבי מספר הביקורים נעשית בתאום בין הרופא המטפל למטופל.
טיפול ההקצעות ותהליך ההחלמה
לאחר השלמת טיפול ההקצעות וכחלק מתהליך ההחלמה, רקמת החניכיים מתכווצת וחושפת יותר שורש שן. תופעה זו עלולה להגביר רגישות בשיניים, אך מאפשרת יצירת גישה לצחצוח יעיל יותר והיווצרות רקמת חניכיים חזקה יותר.
כדי להבטיח את הצלחת התהליך, יש להקפיד אחרי הטיפול על שמירה מרבית על היגיינת הפה. יש לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, לנקות בין השיניים באמצעות חוט דנטלי או קיסמים רפואיים, לשמור על בקרת רובד טובה ויעילה באמצעות צחצוח שיניים פעמיים ביום ושימוש בעזרים דנטליים לפי המלצת הרופא המטפל.
בנוסף, יש להקפיד על ביצוע ניקוי אבן מקצועי (שיננית) כל 3 וביקורות תקופתיות אצל מומחה החניכיים ורופא השיניים המטפל.
קרא עוד על מחלות חניכיים.
כיצד נוצרת דלקת חניכיים?
חיידקים מסוגים שונים נמצאים בחלל הפה באופן קבוע. למעשה, פה של אדם אחד יכול לאכלס עד 150 סוגים שונים של חיידקים!
מרבית החיידקים אינם מזיקים, אך חלק מהם ידועים כחיידקים פריופתוגניים – חיידקים הגורמים למחלות חניכיים.
אלה חיידקים המצטיינים בחדירה לכיסי החניכיים, ודווקא שם – בסביבה דלה בחמצן – הם יתרבו וישגשגו.
הרובד החיידקי מצטבר על-פני השיניים, באזורים הקרובים לחניכיים. במידה ולא מצחצחים אזורים אלה באופן יסודי וקבוע, הרובד מתפתח ומתבגר, והופך לרב-שכבתי.
הסידן המצוי ברוק אף גורם לרובד להתקשות ולהפוך למאובן וקשיח – תופעה המוכרת כאבנית. בניגוד לרובד הרגיל, המוסר באמצעות צחצוח במברשת שיניים ביתית, לשם הסרת אבנית יש צורך לפנות לשיננית. חשוב להסיר אבנית, מכיוון שהיא מהווה משטח מחוספס שעליו יכולים החיידקים להתיישב ביתר קלות.
דלקת החניכיים היא התגובה הטבעית של הגוף לזיהום החיידקי, וכמו כל דלקת – גם כאן היא מתבטאת באדמומיות, נפיחות ורגישות, ובמקרה של החניכיים – גם בדימומים המופיעים בעת נגיסת תפוח או במהלך צחצוח השיניים.
על-מנת לטפל בדלקת החניכיים – חייבים לטפל בזיהום החיידקי ולהשתלט עליו!
איך מטפלים בדלקת חניכיים?
אופן הטיפול בדלקת החניכיים שונה ממטופל למטופל.
לרוב, הטיפול בדלקת חניכיים שאינה מערבת את העצם והרקמות התומכות, יכלול הדרכה להיגיינה אורלית והתאמת עזרי צחצוח מתאימים, וכן סילוק אבנית על-ידי שיננית.
במהלך סילוק האבנית, מסירים לא רק את האבנית אלא גם את הרובד החיידקי ותאים מתים שהצטברו על פני השטח, על-מנת לאפשר לחניכיים להתרפא.
במקרה של דלקת חניכיים “פשוטה”, מומלץ לחזור על סילוק אבנית אצל שיננית מדי חצי שנה, ובין לבין להקפיד על צחצוח נכון בבית, תוך שימוש בעזרים כגון חוט דנטלי, קיסמים, מברשות בין-שיניות ומי פה אנטיבקטריאליים.
במקרים בהם דלקת החניכיים קשה יותר ומערבת גם את העצם, יכלול הטיפול אצל שיננית גם הקצעת שורשים – טיפול בו מסירים את האבנית גם מפני שטח השורש, תוך החלקת השורש למניעת התיישבות חוזרת של הרובד החיידקי.
במקרים אלה, גם תדירות המפגשים עם השיננית תעלה ותעמוד על פעם בשלושה חודשים.
לעתים, במיוחד במקרים של פגיעה קשה ברקמות התומכות, יהיה צורך גם בטיפול כירורגי – בין אם על-מנת לנקות את הכיסים העמוקים בראיה ישירה, ובין אם על-מנת לצמצם את הכיסים או לבצע רגנרציה – הצמחה מחדש של העצם באזורים בהם היא נאבדה.
מי מטפל בדלקת חניכיים?
הטיפול בדלקת חניכיים הוא טיפול מולטי-דיסציפלינרי, הכולל שימוש בכלים מתקדמים וחומרים מסוגים שונים.
על-מנת לטפל בדלקת חניכיים, חשוב לטפל גם בגורמים הנוספים שעשויים היו לתרום להתפתחותה – כגון צפיפות שיניים, שחזורים (סתימות) וכתרים לא תקינים, שיניים כלואות, מסובבות ומוטות, ועוד.
לכן, עדיף לטפל בדלקת חניכיים במרפאה בה ישנם רופאי שיניים מהתמחויות שונות, המשתפים פעולה על-מנת להגיע לתכנית הטיפול המיטבית בכל מקרה ומקרה.
המומחית למחלות חניכיים במרפאתנו, ד”ר חני טנצר, מומחית למחלות חניכיים, תשמח להתאים לכם את תכנית הטיפול הטובה ביותר למקרה הספציפי שלכם.